Halaman

Pengikut

Jumaat, 12 November 2010

ALL ABOUT EVE untuk kita-kita jer..


Setinggi-tinggi kesyukuran dirafakkan ke hadrat Ilahi kerana dengan limpahan nikmat Iman dan Islam, akhirnya HEWIPMI berjaya melaksanakan program All About Eve. Terima kasih diucapkan kepada AJK pelaksana yang bertungkus lumus menjayakan program dan sahabat-sahabat HEWIPMI yang banyak membantu AJK semasa program berlangsung. Tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada tetamu-tetamu dari sahabat PMI kerana hadir memeriahkan majlis dan tidak ketinggalan pimpinan muslimat sesi 2009/2010 yang banyak memberi sokongan untuk melaksanakan program ini. Syukran jazilan kepada semua yang terlibat, sesungguhnya hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa kalian semua.

Dengan kehadiran 60 orang siswi, malam All About Eve berjalan lancar dan begitu meriah sekali.

Antara pengisian yang dijalankan pada malam tersebut, penyampaian bacaan ayat-ayat suci Al Quran oleh saudari Nur Syahidah Khamis dan diiringi bacaan tafsir oleh saudari Nurani bt Kamarudin. Bacaan surah An-Nur ayat 21 hingga 31 itu sangat menyentuh dan mengharukan yang mana banyak menyentuh soal wanita, antaranya tentang aurat serta janji Allah SWT,yang mafhumnya berbunyi; "..wanita yang baik untuk lelaki yang baik.. manakala perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat.."

Pengerusi Majlis sempat menghuraikan ayat dengan memberi sedikit pesanan ; "nak yang baik, kena perbaiki diri dulu supaya jadi yang terbaik". Pengerusi Majlis kemudiannya menjemput Pengerusi Jabatan HEWI sesi 2010/2011 saudari Norsutriana Binti Hj Babu merangkap Naib Presiden 2 PMIUTM, Skudai bagi menyampaikan ucapan alu-aluan.

Antara amanat yang telah beliau sampaikan, "Dalam kesibukan kita sebagai mahasiswi, ditambah pula musim study week dan peperiksaan, namun sahabat-sahabat masih lagi mampu untuk memberi komitmen untuk program sesi pertama kami. Semoga program yang bermanfaat ini dapat diteruskan lagi pada masa hadapan. Study, study juga tapi berhibur untuk tenangkan fikiran juga penting. Berhibur biarlah yang boleh mendekatkan dan mengingatkan diri kita kepada Allah SWT. Apa yang penting Doa, Usaha dan Tawakkal selepas berusaha. InsyaAllah, kita akan memperoleh keberkatan dan kejayaan yang sebenar. Jangan lupa dengan amalan-amalan khusus. Menuntut ilmu juga ibadah tapi jangan sampai meninggalkan tuntutan wajib solat lima waktu."

Seterusnya, program disambung dengan tayangan montaj untuk memperkenalkan kepimpinan muslimat PMIUTM sesi 2010/2011. Kepimpinan muslimat PMIUTM sesi 2010/2011 seperti berikut ;

Naib Presiden II : Nor Sutriana bt Haji Babu
Setiausaha Agung : Nur Sabrina bt Risman
Bendahari Agung : Nor Laila Suria bt Ahmad Sukadi

Timbalan Pengerusi Lujnah

Pendidikan & Akademik : Norazlinda bt Amin
Penerangan & Multimedia : Saidatul Akmal bt Sulong
Penyelidikan & Pembangunan : Nur Diana bt Khalid
Kebajikan : Nor Shafadila bt Ngadiman
Sukan & Kebudayaan : Sharifah Aisyah bt Syed Sohor
Ekonomi : Syahirah bt Muzi

Ucapan daripada TP LK, amanat beliau ; "jika anda (siswi) menghadapi masalah kewangan, akedemik dll kecuali "masalah hati" InsyaAllah kami akan memberi bantuan. Boleh berhubung terus ke no 0132222108. Montaj pimpinan sesi 2010/2011 disediakan oleh sahabat LPM, Aqila Sabri.

Persembahan nasyid oleh kumpulan HEWI "Hurul Ain", antara lagu yang dipersembahkan Ainul Mardhiah, Antara Dua Kasih dan Sebiru Hari Ini serta ditambah permintaan daripada sahabat HEWI lagu "Saat Lafaz Sakinah". Persembahan nasyid ini diselang-selikan dengan cabutan bertuah dan deklamasi sajak oleh saudari Atikah Shaari dengan sajaknya yang bertajuk "Sakinah" serta tayangan filem pendek yang dihasilkan sendiri pimpinan muslimat PMI yang lepas yang memaparkan banyak pengajaran. Peserta kelihatan sungguh terhibur (^_^).

Tibalah saat yang menyedihkan, sangat sayu dengan diiringi muzik "saat lafaz sakinah" penyampaian cenderahati buat mantan pimpinan HEWI 2008/2009 saudari Intan farhana (bendahari), dan Siti Humairah (setiausaha) sem ini merupakan sem terakhir mereka. Kita doakan kejayaan mereka berdua dan doakan semoga mereka dapat meneruskan perjuangan setelah keluar daripada UTM. Moga mereka berjaya dalam apa jua bidang yang mereka ceburi akan datang.

Majlis diakhiri dengan bacaan doa oleh saudari Hamiza Zainal dan jamuan ringan.

DONE. fasa 1 ALL ABOUT EVE.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan